Wespen en bijen zoeken Keent

Startdatum:
10:00 - 3 augustus 2024
Einddatum:
16:00 - 3 augustus 2024
Onderwerp:
Opzoek naar wespen en bijen rond Keent
Organisator:
Sectie Hymenoptera-NEV
Kosten:
gratis voor leden, anders € 10,-

In het kader van het van het Jaar van de wesp 2024 hopen we tijdens deze inventarisatie vooral veel soorten wespen te vinden.

Een in 1938 afgesneden en dichtgegooide meander van de Maas is in 2015 over 4km lente weer uitgegraven en aan één kant aan de rivier aangetakt. Bij hoogwater komt er vers rivierwater in deze zijarm. De oppervlakte van de Keentsche Uiterwaard is over 3km² verlaagd, dit waterbergingsgebied kreeg daardoor ook meer natuurwaarde.

Het rivierwater zorgt voor dynamiek in het gebied, wat is aangevuld met begrazing door runderen en paarden die hier vrij rondlopen. Ze beïnvloeden het landschap, b.v. door vervormen van struiken door vraat en schuren en door het maken van stierenkuilen. De runderen zijn Taurossen, het zo goed als mogelijk terug gefokte Europese oerrund. Een gevarieerd rivierlandschap met een diversiteit aan habitats waar veel soorten zijn te verwachten. Het gebied wordt beheerd door Brabants-Landschap. De in NDFF bekende soortenlijst is nog erg beperkt en kunnen we dus behoorlijk uitbreiden. De grootste oppervlakte van het gebied bestaat rivier- en moeraslandschap N01.03 en rivier N02.01, ook is er een grote oppervlakte kruiden- en faunarijkgrasland N12.02. Er zijn stukjes rivier- en beekbegeleidend bos N14.01 en er is ook een hoogstamboomgaard L01.09.

Deelname is voor leden gratis, van niet leden wordt een bijdrage van € 10 gevraagd (gelijk aan een jaar lidmaatschap).

Bij een ongunstige weersverwachting wijken we uit naar 10 augustus

We verzamelen om 10.00 uur bij: wordt nog bekend gemaakt

Opgave: secretaris@hymenoptera.nl of via onderstaand formulier

    Aanmelden